Tässä ovat erot iPhone 13 ja iPhone 14 välillä

Jos sinulla on jo iPhone 13 ja mietit, pitäisikö sinun päivittää iPhone 14 kannattaa huomioida, että näiden kahden mallin välillä ei ole suuria eroja. Molemmilla puhelimilla on upea kamera, ja Pro-malleja lukuun ottamatta prosessori ja muotoilu ovat melko samankaltaisia

Jos sinulla on aikaisempi iPhone-malli ja olet epävarma, kannattaako valita uusi tai new-ish iPhone 13 tai iPhone 14 Teleoutletilta, on joitakin eroja, jotka on hyvä tietää.

Apple ei julkaise iPhone 14 pienintä mallia

Apple on tietenkin tehnyt joitain muutoksia uusimmassa iPhone 14 -mallissaan, mutta he ovat myös säilyttäneet elementtejä, jotka toimivat hyvin iPhone 13:ssa.

IPhone 14 tulee saataville neljänä eri versiona, ja suurin muutos edelliseen sukupolveen verrattuna on se, että Apple on tällä kertaa päättänyt jättää pois mini-version. Tämä johtuu siitä, että yhtiö huomasi kiinnostuksen pieniä puhelimia kohtaan olleen paljon odotettua vähäisempää. Todennäköisin syy tähän on se, että puhelinta käytetään paljon lukemiseen ja videoiden katseluun, jolloin suuri näyttö on selvästi mieluisampi vaihtoehto.

Jos aiot ostaa iPhone 14:n, valinnanvarana on siis iPhone 14 ja iPhone 14 Plus, sekä iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

KAMERA RATKAISEE MATKAPUHELIMEN VALINNAN: Monille kameran ominaisuudet ja valokuvien sekä videoiden laatu ovat ratkaisevia tekijöitä matkapuhelimen valinnassa. (Kuva: Getty)

Vertaillaan iPhone 13 ja iPhone 14 kameroita

Kuten mainittiin, Applen näiden kahden matkapuhelimen suunnittelu on hyvin samanlainen, mutta iPhone 14 on hieman paksumpi kuin iPhone 13. Tämä tarkoittaa, että puhelimen suojakuori, jonka olet käyttänyt iPhone 13:ssa, saattaa olla liian pieni uudelle puhelimellesi.

Vaikka kamera on erittäin hyvä molemmissa malleissa, se on vielä hieman parempi iPhone 14:ssa. Sekä iPhone 13 että -14-malleissa on 12 megapikselin kamerajärjestelmä laajakulmaobjektiivilla, mutta kaikissa iPhone 14 -malleissa on myös tarkennusominaisuus True Depth -kamerassa ja Photonic Engine. Photo Engine -toiminto parantaa yksityiskohtia ja värejä kuvissa, joita otat heikossa valaistuksessa.

Apple on lisännyt uuteen iPhone 14 -puhelimeensa Action Mode -toiminnon, joka mahdollistaa tasaisemman videokuvauksen nopeissa liikkeissä, tärinöissä ja kameran ravistelussa kuvattaessa. Lisäksi etukamera on saanut uuden kuvakennon, joka päästää kaksi kertaa enemmän valoa kuin iPhone 13:n vastaava kamera.

iPhone 14 tallentaa onnettomuudet

IPhone 14 -puhelimissa on täysin uusi toiminto: onnettomuuksien rekisteröinti. Jos joudut vakavaan auto-onnettomuuteen, puhelin havaitsee sen ja antaa hälytyksen. Sen jälkeen puhelin soittaa automaattisesti hätäpalveluihin 20 sekunnin kuluttua, ellei sitä keskeytetä. Puhelin toistaa ääniviestin hätäpalveluille, jossa kerrotaan, että olet ollut vakavassa auto-onnettomuudessa. Sen jälkeen se ilmoittaa sijaintisi, jotta hätäpalvelut tietävät, missä olet.

Lisämuistia iPhone 14 -puhelimessa

iPhone 14 ja iPhone 14 Plus sisältävät myös joitakin päivityksiä, joita ei ole yhtä helppo havaita. Molemmat mallit sisältävät saman A15 Bionic -sirun kuin iPhone 13, mutta iPhone 14:ssä on käytössä yksi lisägrafiikkaydin. Tämä tarkoittaa, että se tarjoaa hieman paremman suorituskyvyn peleissä ja sovelluksissa kuvankäsittelyssä ja valokuvien muokkauksessa kuin iPhone 13.

Myös Applen uusimpien puhelimien muisti on hieman parantunut. iPhone 13:ssa vain Pro-malleissa oli 6 GB RAM-muistia, mutta nyt myös iPhone 14 ja iPhone 14 Plus ovat saaneet saman määrän muistia. Lisämuistin ansiosta puhelin pystyy suorittamaan raskaampia sovelluksia ja useampia prosesseja nopeammin kuin iPhone 13.

Kaikissa uusimmissa iPhone-malleissa on myös ilmoitettu parempi akunkesto kuin edellisessä sukupolvessa. PS! Jos ostat new-ish ja hieman käytetyn Apple-puhelimen (tai muita merkkejä) Teleoutletista, akun kapasiteetti on testattu ja ilmoitettu jokaisessa puhelimessa verkkokaupassa.

Uusi Dynamic Island iPhone 14:ssa

On hyvä huomata, että erot iPhone 13 ja iPhone 14 välillä ovat suurempia, jos valitset Pro- tai Pro Max -mallin. Nämä mallit ovat saaneet sen, mitä Apple kutsuu nimellä Dynamic Island. Sensorikokoelma on aukkoja muun muassa etukameran, läheisyyssensorin ja kasvojentunnistuksen varalle, mutta se näyttää vain yhdeltä aukolta. Tämä aukko on myös paikka, johon sovellukset katoavat, kun poistat ne näytöltä.

iPhone 14 Pro-versiot ovat saaneet myös uuden A16 Bionic -järjestelmäpiirin, jossa on 16 miljardia transistoria ja kuusi ydintä. Piiri kuluttaa Applen mukaan 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin A15-piiri.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

FANTASTINEN KAMERA: IPhone 13:ssa on erinomainen kamera, mutta jos olet erityisen kiinnostunut tästä ominaisuudesta puhelimessasi, saattaa olla kannattavaa sijoittaa iPhone 14, jossa kameran ominaisuudet sekä kuva- ja videolaatu ovat hieman paremmat.

iPhone 14 Pro ja Pro Max tarjoavat parempia kuvia

"Aina päällä" -näyttö on toinen uusi ominaisuus, joka mahdollistaa kellonajan, ilmoitusten ja muiden tietojen näkemisen ilman, että sinun tarvitsee napauttaa näyttöä. Näyttö voidaan kuitenkin myös sammuttaa, jos haluat.

iPhone 14 Pro ja Pro Max -malleissa on myös parannettu kamera ja kuvanlaatu. iPhonessa on ollut jo pitkään 12 megapikselin kamera, mutta Pro- ja Pro Max -malleihin on saatu 48 megapikselin kennosensorit. Korkean resoluution ansiosta puhelin yhdistää yleensä pikselit, jolloin saat 12 megapikselin kuvan, jossa on saatu mahdollisimman paljon valoa kohteeseen.

Yökuvausominaisuudet ovat myös paljon parempia kuin iPhone 13:ssa. On myös mahdollista ottaa kuvia 48 megapikselin Apple ProRaw -tilassa. Uusi salama antaa paremman valaistuksen kuviin, ja sinulla on myös uusi zoom-vaihtoehto kuvia otettaessa.

Parannettu akunkesto

iPhone 13 ja iPhone 14 ovat kummatkin erittäin hyviä matkapuhelimia, joissa on hyvä muisti, kestävä näyttö ja hyvä kamera. Kuitenkin joitakin muutoksia on tapahtunut uudessa mallissa, mikä saattaa olla lisähinnan arvoista iPhone-fanille. Molemmilla Applen matkapuhelimilla on myös hyvä akku, mutta valitsemalla iPhone 14 saat 20 tuntia videotoistoa, mikä on yhden tunnin enemmän kuin iPhone 13:ssa. Pro Max -mallissa iPhone 14:ssä ilmoitetaan 29 tuntia ja iPhone 13:ssa 28 tuntia.

Apple kertoo, että iPhone 14 on hieman erilainen äänentoistoaika, joka on 80 tuntia verrattuna iPhone 13:n 75 tuntiin. Molemmilla Pro-malleilla pitäisi olla mahdollisuus 95 tunnin äänentoistoon.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit moderoidaan ennen julkaisua