Kastuiko puhelin?

Mikäli tiputat matkapuhelimesi veteen, on tärkeää että toimit nopeasti, jotta sinulla olisi mahdollisuus pelastaa puhelimesi. Järjestys on ratkaiseva! Tässä on opas toimenpiteineen, jotka voivat auttaa sinua pelastaa matkapuhelimesi vahingon sattuessa. Ota matkapuhelin pois vedestä mahdollisimman nopeasti, kuivaa se hyvin ennen kuin käynnistät sen uudelleen. Jos yrität käynnistää sen ennen kuin se on täysin kuiva, voi tämä vahingoittaa sitä. Kun matkapuhelin kastuu, on helppo ajatella, että sitä ei voida pelastaa, mutta paljon on kuitenkin tehtävissä vaurioiden vähentämiseksi.

1. Sulje puhelin 

Oikosulun välttämiseksi puhelin on sammutettava mahdollisimman pian. Parasta on poistaa akku, mikäli se on mahdollista. Veden, kuparin ja sähkön yhdistelmä voi aiheuttaa puhelimen kuparijohtimien rispaamisen. Vaikka SIM- ja muistikortit kestävät vettä melko hyvin, on hyvä ajatus irrottaa ja kuivata myös ne. Suurin virhe, jonka voit tehdä sen jälkeen, kun puhelin on altistunut vesivahingolle, on sen käynnistäminen tai lataaminen. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että matkapuhelin on täysin kuiva, ennen kuin kytket sen päälle.

2. Poista suojukset jne

Poista irralliset osat. Poista myös SIM-kortti ja mahdollinen muistikortti, jos mahdollista. Irrota kuulokkeet ja suojukset jne., jotta puhelin voi kuivua ja että kosteus pääsee ulos.

3. Kuivaa puhelin

Pyyhi näkyvä vesi/neste pois pyyhkeellä tai paperilla. Vaikeasti saavutettaviin paikkoihin voit käyttää vanupuikkoa. Muista käsitellä matkapuhelinta niin ettei kosteus pääse tunkeutumaan pidemmälle. Tämän vuoksi ei kannata ravistaa matkapuhelinta tai käyttää hiustenkuivaajaa.

Aseta matkapuhelin keittämättömään riisiin kulhoon yöksi tai pidemmäksi ajaksi. Tämä riippuu siitä, kuinka paljon kosteutta on päässyt puhelimeen. Pahimmassa tapauksessa voit jättää sen riisiin jopa viikoksi. Vaihda riisi vuorokauden välein. Riisillä on tehokas kosteuden imukyky.

Mikäli puhelin joutuu suolaveteen, sovelletaan silloin muita sääntöjä. Silloin sinun on ensin kastettava matkapuhelin makeaan veteen. Tämä poistaa suolan, joka usein johtaa oikosulkuihin elektroniikassa. Aloita tämän jälkeen kuivausprosessi.

4. Lämmitä puhelinta

Kosteus poistuu helpommin, jos matkapuhelin altistuu ilmalle ja lämmölle. Kun teet tämän, muista, että matkapuhelin ei kestä liian korkeita lämpötiloja. Se voi aiheuttaa kastevaurioita näytölle. Älä kuivaa matkapuhelinta suorassa auringonpaisteessa tai altista sitä yli 60 asteen lämpötiloille.

5. Ole kärsivällinen

Sinun tulee antaa matkapuhelimesi levätä tarpeeksi ennen kuin yrität kytkeä sen uudelleen päälle. Tämä voi helposti tarkoittaa ajallisesti kahta tai kolmea päivää. Odotusaika lyhenee jonkin verran, jos esimerkiksi laitat matkapuhelimen riisiin kuten edellä mainittiin.

Toimiiko matkapuhelin? Mainiota! Mikäli puhelin on rikki, voit tarkistaa joitain puhelimia, joilla on korkea IP. Esim. Galaxy S20 ja S21


(IP-aste koostuu yleensä kahdesta numerosta kirjainten I ja P jälkeen. Ensimmäinen numero ilmaisee, kuinka hyvin laite on suojattu pieniltä hiukkasilta, mukaan lukien pölyltä. Toinen numero ilmaisee suojan kosteutta ja nestettä vastaan. Molemmissa tapauksissa mitä suurempi luku, sitä parempi suoja.)

Jätä kommentti

Kaikki kommentit moderoidaan ennen julkaisua